Siden 1990’erne har UNESCO’s Havforskningskommission IOC (Intergovernmental Oceanographic Commission) haft et programkontor på Københavns Universitet på baggrund af Biologisk Instituts særlige ekspertise på området. IOC har via sit center i Danmark udviklet og leveret kapacitet for overvågning af giftige alger, for at beskytte fødevaresikkerhed, fiske- og skaldyrsopdræt samt kystturisme mod konsekvenserne af giftige alger.
Havet er en af de væsentlige faktorer i reguleringen af jordens klima. Derfor er vi alle dybt afhængige af at forstå havet. - Henrik Enevoldsen, leder af IOC Science and Communication
Et tiår for havet
IOC står for forberedelsen af FN’s tiår for Havforskning for bæredygtig udvikling, som løber fra 2021 til 2030. I den periode skal mest mulig viden og data blive alment tilgængelig, så flest muligt får kendskab til havets rolle for klimaet og bæredygtig udvikling. FN har valgt at fokusere på havforskning, fordi vi alle er afhængige af havets ressourcer. Havet leverer mad, arbejde, energi, rekreation og er vitalt for menneskeliv og økosystemer.
Danmark er en havnation
Danmark er en nation med væsentlige havinteresser. Havforskning er derfor relevant for en række ministerier, som har berøring med havet og det marine miljø. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) varetager Danmarks medlemskab af IOC i forlængelse af instituttets kompetencer inden for klima og videnskaben om havet.